11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Διαγωνισμοί Σημαντική διάκριση μαθήτριας του σχολείου μας στο διαγωνισμό Μετάφρασης Juvenes Translatores 2020

Σημαντική διάκριση μαθήτριας του σχολείου μας στο διαγωνισμό Μετάφρασης Juvenes Translatores 2020

Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτριά μας  Σοφία Καφφετζάκη η οποία με την μετάφρασή της διακρίθηκε με τον ειδικό έπαινο του διαγωνισμού Juvenes Translatores 2020.

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η συντονίστρια του διαγωνισμού κα. Žydrė Bakutytė, ο διορθωτής, ο οποίος είναι μεταφραστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη μετάφραση, παρατηρώντας τα εξής: «Πολλά και θερμά συγχαρητήρια για την πολύ καλή αυτή μετάφραση! Τα ελληνικά σου είναι σωστά και στρωτά και έχεις αποφύγει τις μεταφραστικές παγίδες του κειμένου – που ομολογουμένως δεν ήταν και λίγες. Η μετάφρασή σου δείχνει ότι έχεις σωστή αντίληψη του κειμένου-πηγή σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως για παράδειγμα οι ιδιωματισμοί. Από το κείμενό σου, φαίνεται ότι έχεις την ικανότητα να μεταφέρεις το γλωσσικό επίπεδο του κειμένου-πηγή στη γλώσσα-στόχο, διατηρώντας παράλληλα τη φυσικότητα της τελευταίας. Μας εξέπληξες με τα άριστα ελληνικά σου! Η συμμετοχή σου ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και δείχνει ότι κατέβαλες προσπάθεια, ήσουν επιμελής και έδειξες την απαραίτητη φροντίδα ώστε να παραγάγεις ένα πολύ ωραίο κείμενο στα ελληνικά. Σε ευχαριστούμε για την πολύ καλή σου προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσεις τον ενθουσιασμό σου για τη μετάφραση. Και πάλι μπράβο!»

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ανακηρύσσεται κάθε χρόνο μόνο ένας νικητής ή νικήτρια από κάθε χώρα. Για φέτος, οι διορθωτές του διαγωνισμού απένειμαν έπαινο σε ένα μικρό αριθμό μαθητών (248 σε σύνολο 2.797 συμμετεχόντων φέτος) για την ποιότητα των μεταφράσεών τους.

Τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού Juvenes Translatores 2020 έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο http://ec.europa.eu/translatores.