11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Περιβαλλοντική ομάδα Δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας μας: Επίσκεψη στο Φράγμα και στις εκβολές του Αποσελέμη

Δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας μας: Επίσκεψη στο Φράγμα και στις εκβολές του Αποσελέμη

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Γνωρίζουμε τους υδροβιότοπους της Κρήτης” που επέλεξε η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας για το σχ. έτος 2021-22, στις 3 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε μια πολύ αξιόλογη, πολυδιάστατη δράση. Αρωγοί και καθοδηγητές της ομάδας σε αυτή τη δράση ήταν το ΚΠΕ Αρχανών, με τη συμμετοχή δύο μελών του και τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. , με την ξενάγηση από στελέχη της εταιρείας στις εγκαταστάσεις τους.

Η δράση περιλάμβανε επίσκεψη αρχικά στον Ταμιευτήρα Φράγματος Αποσελέμη και στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού και στη συνέχεια στις εκβολές του Αποσελέμη ποταμού για παρατήρηση και δειγματοληψία για ποιοτικό έλεγχο των υδάτων. Τα παιδιά της ομάδας είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση αυτού του υπερπολύτιμου αγαθού, του νερού, και τα τεχνολογικά “θαύματα” που αξιοποιούνται για τους σκοπούς της ύδρευσης πολλών μεγάλων αστικών περιοχών της Κρήτης. Έμαθαν για τη διαδρομή του νερού από το οροπέδιο του Λασιθίου μέχρι τον ταμιευτήρα και στη συνέχεια από την υπερχείλιση του φράγματος μέχρι τη θάλασσα, στις εκβολές του Αποσελέμη.

Ο ίδιος ο ταμιευτήρας είναι ένας υδροβιότοπος που φιλοξενεί πλούσια ιχθυοπανίδα και παρυδάτια πτηνά ενώ οι εκβολές του Αποσελέμη αποτελούν έναν από τους πολλούς φυσικούς υδροβιότοπους της Κρήτης. Καταλάβαμε όλοι μας ότι το νερό είναι ένας πραγματικός θησαυρός και για τον άνθρωπο αλλά και για όλα τα πλάσματα της φύσης και οφείλουμε να το μοιραζόμαστε μαζί τους με τον δέοντα σεβασμό.

Δυστυχώς μέσα από ένα αρνητικό βίωμα που μας επιφύλασσε το τέλος της εκδρομής μας συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για προστασία της φύσης από την ανθρώπινη αυθαιρεσία. Βρεθήκαμε μάρτυρες σε ένα (από τα πολλά) περιβαλλοντικό έγκλημα στις εκβολές του Αποσελέμη. Πρέπει όλοι μας, η Πολιτεία με τους Νόμους και τους συνεχείς ελέγχους, οι εκπαιδευτικοί με την προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τελικά ο καθένας από εμάς με το αίσθημα ευθύνης για τις επόμενες γενιές, να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Φωτογραφικό υλικό από την δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας: https://drive.google.com/drive/folders/1SnWLpL0PRTXL1uyPaeIOBzy6-lkeEPjN?usp=sharing