11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου CodingAllTogether,Erasmus+ Πρόγραμμα Erasmus+ CodingAllTogether: Μετακίνηση εκπαιδευτικών

Πρόγραμμα Erasmus+ CodingAllTogether: Μετακίνηση εκπαιδευτικών

Το 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +KA1 με τίτλο «Coding All Together» συμμετείχε στην Πέμπτη συνάντηση του συγκεκριμένου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως και τις 24 Ιουνίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Το σχολείο πήρε μέρος με τους  εκπαιδευτικούς: Σηφάκη Ευάγγελο ειδικότητας ΠΕ06, Αγριμάκη Ανεζίνη ειδικότητας ΠΕ86, Δαγαλάκη Αναστασία ειδικότητας ΠΕ02 και Σιουμπάρα Μαρία ειδικότητας ΠΕ04.

Το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργάνωσε το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Nisantasi το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 20 εκπαιδευτικών από πέντε χώρες: την Κροατία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ισπανία

Σκοπός του προγράμματος «Coding all together» είναι η εκπαίδευση και εξοικείωση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών στον προγραμματισμό.

Κατά τη διάρκεια της  συγκεκριμένης εκπαιδευτικής συνάντησης οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να εξοικειωθούν με τη δημιουργία προγράμματος σε περιβάλλον αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε το  Makeblock το οποίο όπως κάθε πρόγραμμα που δημιουργείται με αυτό το είδος προγραμματισμού προσπαθεί να μοντελοποιήσει τον πραγματικό κόσμο, και έτσι γίνεται πιο κατανοητός. Το ΜakeBlock αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο αποκρύπτει τον κώδικα και καθιστά εφικτό σε κάθε εκπαιδευτικό ανεξαρτήτως ειδικότητας να δημιουργήσει το δικό του απλό ή σύνθετο πρόγραμμα  και να το βλέπει να εκτελείται, απλώς επιλέγοντας μερικές εντολές.

 Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αλγοριθμική προσέγγιση και τον προγραμματισμό, έννοιες απαραίτητες για την επίλυση και κατανόηση προβλημάτων ανεξάρτητα με την προέλευση τους

Αφού έγινε η παρουσίαση του προγράμματος κάθε χώρα δημιούργησε και παρουσίασε το δικό της project, εμπεδώνοντας και υλοποιώντας στην πράξη  αυτά που διδάχθηκαν.

Πέρα όμως από το πλούσιο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα που με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε, επισκεφτήκαμε τα σημαντικότερα  μνημεία της  Πόλης που απηχούν τα ανεξίτηλα ίχνη της  ιστορίας  του Ελληνισμού  στο πέρασμα των αιώνων. Τον μεγαλόπρεπο ορθόδοξο ναό της  Αγίας  Σοφίας που αποτελεί ορόσημο της χριστιανοσύνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού.

Φωτογραφικό υλικό στο σύνδεσμο: https://drive.google.com/drive/folders/1gHK-4WD-mQdB-Kg3rWTwDgLlqTHbldB7?usp=sharing