11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Περιβαλλοντική ομάδα Περιβαλλοντική Ομάδα: Εκδρομή στο Φόδελε

Περιβαλλοντική Ομάδα: Εκδρομή στο Φόδελε

Την Πρωταπριλιά η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε μια αναζωογονητική εξόρμηση στη φύση που συνδυάστηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη στο πανέμορφο Φόδελε.

Τα παιδιά της Ομάδας μετά από σύντομη πεζοπορία μέσα στο καταπράσινο τοπίο με το ιδιαίτερο γεωλογικό ανάγλυφο επισκέφθηκαν αρχικά τον βυζαντινό ναό της Παναγίας. Ο ναός χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και έχει χτιστεί στη θέση που βρισκόταν ακόμα παλαιότερος ναός (του 8ου αιώνα), όταν τα σπίτια του χωριού βρίσκονταν ακόμα στο συγκεκριμένο ύψωμα. Στο ναό υπήρχε ξεναγός η οποία τους μίλησε για την ιστορία του ναού, τις νωπογραφίες και το σύστημα αντηχείων (με στάμνες ενσωματωμένες κάτω από τον τρούλο!) που είχε τοποθετηθεί για την καλύτερη ακουστική.

Στη συνέχεια επισκεφθήκανε το μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) όπου θαυμάσανε αντίγραφα έργων του, διαβάσανε πληροφορίες για τη σχέση του διάσημου ζωγράφου με το Φόδελε και είδαν ένα χώρο διαμορφωμένο σε ατελιέ του 16-17ου αιώνα, εποχής που έζησε ο καλλιτέχνης. Μετά από λίγη χαλάρωση κάτω από τον ίσκιο των δέντρων του παρακείμενου αναψυκτήριου συνεχίστηκε η πεζοπορία στη Φυσιολατρική Διαδρομή του χωριού, παράλληλα του ποταμού του Φόδελε.

Η επίσκεψη συνδύασε την επαφή με τη φύση, την ωραία παρέα και τις χρήσιμες καινούργιες γνώσεις, όλα ανεκτίμητοι θησαυροί σε μια εποχή που η τεχνολογία και οι εντατικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ποιοτικές αποδράσεις.

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη:

https://drive.google.com/drive/folders/1x0cFkAOAlIh62Gtwc0OQzVuIM6HaIjNA?usp=share_link