11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Ευρωπαϊκά προγράμματα,Σχολεία Πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”: Συνάντηση μαθητών του σχολείου μας με τον Αντιδήμαρχο Ηρακλείου

Πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”: Συνάντηση μαθητών του σχολείου μας με τον Αντιδήμαρχο Ηρακλείου

Συνάντηση μαθητών του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου με τον Αντιδήμαρχο Ηρακλείου,  Γ. Σισαμάκη.

    Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού κ. Σισαμάκης υποδέχθηκε  ομάδα μαθητών του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου την Πέμπτη 10/02/2022  στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια. Οι μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ”Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, ενημερώθηκαν για την αποστολή της Ε.Ε. “MISSION 100 Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις ως το 2030” .

     Ο κ. Σισαμάκης παρουσίασε συνοπτικά τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου ώστε να αναδειχθεί η πόλη μας σε μια από τις 100  κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030,  ενώ έπειτα απάντησε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι μαθητές και έλυσε τις απορίες τους.

    Πιο συγκεκριμένα, αρχικά τονίστηκε η αναγκαιότητα βιωσιμότητας του πλανήτη και η σημασία των κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Βέβαια, μια σειρά αλλαγών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Αλλαγές στην διατροφή, στην αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην δημιουργία ΄΄έξυπνων΄΄ parking με κατάλληλο λογισμικό, στην διαχείριση φυσικών πόρων, όπου με κατάλληλες ψηφιακές εφαρμογές θα ελέγχεται η κατανάλωση σε ενέργεια τόσο σε δημόσιους χώρους αλλά και σε ιδιωτικούς. Επίσης έγινε αναφορά στην αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς δεδομένων με τη χρήση οπτικών ινών.

   Τέλος, δόθηκε έμφαση στην κυκλική οικονομία (που αποσκοπεί στην αύξηση της αποδοτικότητας των πρώτων υλών, μέσω της χρήσης των υλικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων), στο βιώσιμο τουρισμό και στην μετατροπή της πόλης του Ηρακλείου σε αειφόρο προορισμό.

  Βέβαια, τονίστηκε πως η συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας και μεταβολές στον τρόπο ζωής συνολικά, είναι αναγκαίες  για την επίτευξη του εγχειρήματος της κλιματικής ουδετερότητας.