Μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης διαβάζουν..

Το βιβλίο του Γιώργου Γιουκάκη “Ονείρου Στράτα – Οδός Πιέρ Λεοστίκ Πετράκη”, που κυκλοφορεί από  τις εκδόσεις “Ταξιδευτής, παρουσιάστηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στο Πολύκεντρο Νεολαίας. Για το βιβλίο μίλησαν, ο Γιάννης Πυργιωτάκης, ομότιμος καθηγητής, πρ. αντιπρύτανης Παν/μίου Κρήτης, και ο Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος, καθηγητής Ιστορίας, συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Φανή Καλαθάκη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Ειρήνη Θεοδωρομανωλάκη και ο Γιάννης Μαντιδάκης, από τη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου μας.

Το βιβλίο εμπνέεται από τον θάνατο του Πιερ Λεοστίκ, 17χρονου Γάλλου αντιστασιακού, που συμμετείχε στο σαμποτάζ του αεροδρομίου του Ηρακλείου το 1942, ως – το νεαρότερο – μέλος της ομάδας. Με αφορμή τον ομώνυμο δρόμο στο απόκεντρο της πόλης του Ηρακλείου, ο Γιώργος Γιουκάκης ιστορεί την απόφαση του Πιερ Λεοστίκ στα 15 του χρόνια να πολεμήσει στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τη διαφυγή των σαμποτέρ, την προδοσία τους, τον θάνατο του Πιερ Λεοστίκ, την αιχμαλωσία άλλων, αλλά και τη μετέπειτα πορεία του Έλληνα της ομάδας, του Κωστή Πετράκη, που σε αντίθεση με την αναγνώριση που επιφύλαξε το μέλλον για τους συντρόφους του, ο ίδιος διώχθηκε για τις πολιτικές του απόψεις, απολύθηκε, εξορίστηκε και “αποκαταστάθηκε” λίγο πριν τον θάνατό του. Κι όλα αυτά αποτυπώνονται σε ένα έργο θεατρικό και ποιητικό μαζί, στο οποίο κυριαρχεί το κρητικό ιδίωμα και η ιστορική διάσταση συνυπάρχει με τη συναισθηματική φόρτιση. 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης γνωρίστηκαν με τον συγγραφέα και το έργο, συζήτησαν και διάβασαν, με περιέργεια στην αρχή, ενδιαφέρον στη συνέχεια… Στη δε παρουσίαση του βιβλίου, η ζεστή υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, η φωνή των συμμαθητών τους που ζωντάνεψε το κείμενο, οι πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές λεπτομέρειες που αποκόμισαν από τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε, όλα αυτά ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για την παρουσία τους. Και ες άλλα!

Ρεπορτάζ για την παρουσίαση μπορεί να αναζητηθεί στη δ/νση: https://www.cretalive.gr/politismos/polys-kosmos-sto-polykentro-gia-tin-oneiroy-strata