11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Βιολογία,Εκδρομές-Επισκέψεις Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Μουσείου της Ιατρικής Σχολής

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Μουσείου της Ιατρικής Σχολής

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 τα παιδιά του Α1 του Λυκείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης «Τα μυστικά του ανθρώπινου σκελετού: Εργαστήριο διαδραστικής επιμόρφωσης και δράσης».


Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά μια σύντομη παρουσίαση της επιστήμης της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας. Οι μαθητές/τριες αναγνώρισαν τη σημασία του ανθρώπινου σκελετού ως υλικού που παρέχει αξιοποιήσιμες πληροφορίες για τη ζωή (δραστηριότητες, διατροφή, υγεία) και το θάνατο ενός ατόμου.

Εν συνεχεία, εργαζόμενοι σε ομάδες, εξέτασαν μοντέλα ανθρώπινων σκελετών και οστά και αποκρυπτογράφησαν τα μυστικά που κρύβουν. Συναρμολόγησαν ένα ομοίωμα σκελετού και αφού έκαναν εκτίμηση φύλου, ηλικίας και αναστήματος σε παραδείγματα σκελετών τα αντιστοίχισαν με τα προφίλ αγνοουμένων, προκειμένου να οδηγηθούν στην ταυτοποίηση τους.

Ακολούθησε μια ξενάγηση στο Μουσείο Ιατρικής όπου τα παιδιά μάθανε για την εξέλιξη της Ιατρικής και των ιατρικών εργαλείων από τη Μινωική εποχή, τα Ασκληπιεία και μέχρι τον 20ο αιώνα, βλέποντας σπάνια εκθέματα ιατρικής τεχνολογίας, όπως ακτινολογικά μηχανήματα, οφθαλμολογικά όργανα, ιατρικές εργαλειοθήκες και πολλά άλλα.

Αρχηγός εκπ/κής επίσκεψης: Θωμάς Ιωαννίδης (Βιολόγος)

Συνοδή καθηγήτρια: Ζαμπάλου Σοφία (Βιολόγος)

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη: https://drive.google.com/drive/folders/13agQBISm5gt7KQQLiD56pn-7xoNTD86Q?usp=sharing