11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Περιβαλλοντική ομάδα Περιβαλλοντική Ομάδα: Η ανακύκλωση γίνεται πράξη στο σχολείο μας!

Περιβαλλοντική Ομάδα: Η ανακύκλωση γίνεται πράξη στο σχολείο μας!

Ακόμα μια ουσιαστική δράση για την προαγωγή της ανακύλωσης και της κυκλικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου.

Μετά από σχετική πρωτοβουλία της Περ/κής Ομάδας αγοράστηκαν από το σχολείο μας δεκαέξι κάδοι για ανακύκλωση πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου. Σε κάθε κάδο τοποθετήθηκε αυτοκόλλητη επεξηγηματική ετικέτα σχεδιασμένη από την Ομάδα και στη συνέχεια οι κάδοι μοιράστηκαν σε ισάριθμες σχολικές αίθουσες. Έτσι, σε πρώτη φάση, όλα τα τμήματα της Α΄ και της Β΄ τάξης έχουν έναν τέτοιο κάδο προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει πράξη στο σχολείο μας.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τα παιδιά της Ομάδας πέρασαν από τα τμήματα και εξήγησαν στους/στις συμμαθητές/τριές τους τι μπορούν να ανακυκλώνουν στους συγκεκριμένους κάδους, ενώ υπήρξε και υπενθύμιση για την ξεχωριστή συλλογή των πλαστικών καπακιών στο ειδικό κουτί που έχει κατασκευάσει και διανείμει η Ομάδα. Τα μέλη της Ομάδας αναλαμβάνουν σε τακτά διαστήματα να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα προωθούν στους μεγάλους μπλε κάδους της εταιρείας ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση είναι “ψηλά στην ατζέντα” του σχολείου μας και σε αυτό έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η Περιβαλλοντική μας Ομάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Ενεργή συμμετοχή στη δράση του Δήμου για την προώθηση της συλλογής βιοαποβλήτων. Ενημερώθηκαν οι μαθητές/τριες και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και μοιράστηκαν 120 καφέ οικιακοί κάδοι για βιοαπόβλητα. Βλέπε και σχετική ανάρτηση
  2. Αγορά και διανομή σε 16 τμήματα κάδων ανακύκλωσης πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου.
  3. Κατασκευή και διανομή σε όλα τα τμήματα κουτιών συλλογής πλαστικών καπακιών. Το σχολείο μας είναι θερμός υποστηρικτής της δράσης ”Συλλέγουμε πλαστικά καπάκια και προσφέρουμε αναπηρικά αμαξίδια¨.
  4. Το σχολείο μας είναι ένα από τα πολλά σημεία συλλογής μπαταριών της εταιρείας ΑΦΗΣ ΑΕ. Όλα τα σημεία συλλογής μπαταριών μπορείτε να τα βρείτε εδώ

Πολλές χρήσιμες πληροφορίες (άρθρα, κουιζ κ.ά.) για την ανακύκλωση στα σχολεία και όχι μόνο θα διαβάσετε στο https://followgreen.gr/

Όπως εύλογα προκύπτει από τα παραπάνω η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση είναι το κρίσιμο θέμα το οποίο επέλεξε φέτος η Περιβαλλοντική μας ομάδα για να αναδείξει και διαδώσει. Τι είναι όμως κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους.

Στην πράξη, η κυκλική οικονομία υποδηλώνει τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του διατηρούνται μέσα στην οικονομία για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο “παίρνω-φτιάχνω-καταναλώνω-πετώ”. Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες φθηνών και εύκολα προσβάσιμων υλικών και ενέργειας. (πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)